"Are you watching closely?"

2010-05-09 @ 19:12:56


Christopher Nolan återvände 2006 till filmscenen ett år efter storsuccén "Batman Begins." Tillsammans med "Illusionisten" och "Scoop" gjorde "The Prestige" 2006 till ett filmår med magi i förgrunden. Christian Bale och Hugh Jackman gestaltar Robert Angier och Alfred Borden, två aspirerande illusionister och vänner. En olycka på scen med dödlig utgång lägger grunden för en blodig rivalitet som är dömd att sluta i katastrof. Michael Caine spelar mentorfiguren Cutter och Scarlett Johanson tar sig an rollen som den opålitliga Olivia Wenscombe. Även David Bowie sticker in sitt huvud, som den excentriske Nikola Tesla, någon som faktiskt funnits på riktigt. I överlag är det starka rollprestationer, särskilt från Bale och Jackman.

Nolans metod från "Batman Begins" att visa en tydlig bakgrundshistoria har tagits ett steg längre till något som sammanhåller hela filmen. I nutiden sitter en av våra huvudpersoner i fängelse, åtalad för mord på den andre. I dåtiden utspelar sig bakgrunden till detta brott, och på ett smart sätt når dåtiden ikapp med nuet mot filmens rafflande final. David Julyans filmmusik är enkel, för mycket så, för den når inte upp till samma intelligensnivå som finns i resten av filmen.

Något som bröderna Nolan har gjort bra är att de leker med gränserna för gott och ont. Den sympati som kan ha väckts vid handlingens början är mot slutet ett minne blott. Angiers och Bordens gränslösa hat leder dem till att utföra allt fasansfullare dåd som deras motiv inte rättfärdigar. Ska man dra en linje någonstans, så ser jag antagonisten i Bales karaktär. Vilket gör att slutet känns lite missvisande. Och appropå slutet, så är det den där lilla fläcken på en annars magnifik sol. Det är hyfsat smart, utan tvekan, men att få hela historien förklarad för sig under filmens sista minuter påminner (och inte så lite) om Hercule Poirots slutklämmar. Då börjar man ju undra, hade den kunnat sluta på ett annat sätt? Och utan att gå in på större detaljer kan jag nog säga, förmodligen inte.

"The Prestige" är ändock en smart, stark och imponerande film som alla bör se. För att inte missa en minsta handvänding, hörsamma Alfred Bordens fråga: "Are you watching closely?"

/V


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:


E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

        Kom ihåg mig?
bloglovin